Det blir problem i kväll för Hannelore Kraft SPD: den regerande minister presidenten i NRW. Med lite tur, behåller hon sin position som ledare för det starkaste partiet, men det är så jämnt att det ska tur till, för att hon ska klara detta. När man ser på det förmodade valresultatet på minus 7 procent för SPD, kan man fråga sig varför det ser så dåligt ut. Det behöver inte vara så att det är Shulz-effekten, – alltså den eufori som minskat avsevärt kring Martin Schulz den nye partiledaren för SPD som ett slag såg ut att kunna utmana Angela Merkel på allvar i höstens val. Men om det inte är en trend i hela Tyskland vad kan det vara då?
Det finns främst två SPD problem som kan förklara att Hannelore Kraft förlorar så mycket i kväll. Det ena är inte riktigt hennes eget problem, och knappt ens SPDs problem. Det hela handlar om inrikesministern i NRW Ralf Jäger, som förmodligen kostat Hannelore Kraft kanske 3-4 procent i förlorade röster. Vad har Jäger gjort för fel? Dels har han pläderat för att ta emot fler flyktingar från Syrien. Men – så har han varit med i misslyckandet att hålla koll på och gripa den man som utförde attentatet i Berlin vid julmarknaden nära Gedächniss Kirsche. Kritiker menar att hade man i NRW varit vaknare hade attentatsmannen sedan länge varit gripen då man hade honom under uppsikt men inte ansåg ett gripande var nödvändigt med de bevis man hade mot mannen. Dessutom har Jäger varit med i en skandal där det betalats ut lön till en polis som inte arbetade som polis, något som pågick i åratal, och där menar många att han också visat dålig kontroll över sin myndighet. Dessutom har han varit tvekande inför det våld som fanns i samband med- antislamistiskt våld mot salafister – och -att inte ha ingripit mer mot salafisterna som i NRW varit väldigt aggressivt missionerande.
Skulle Hannelore Kraft sparkat Ralf Jäger efter atttentatet i Berlin, vore läget för henne ett helt annat inför kvällens val. MEN, NRW är ett svårregerat land. Det är en konstruktion som fanns först efter andra världskriget, och varje gång en politisk post ska utnämnas, är det massor av regionala hänsyn inom förbundslandet som måste tas. SÅ förmodligen kunde man helt enkelt inte inom SPD få fram en inrikesminister kandidat att ersätta Jäger så snabbt som vore önskvärt och tja, så blev det helt enkelt försent. och kostar förmodligen den politiska makten i NRW för SPD. Märkligt är att Jäger själv inte haft lojalitet nog att avgå.
Det är förutom detta – ett svårt läge ekonomiskt i hela NRW, – det är konsekvenser av en väldigt djup och omfattande strukturomvandling som man misslyckats att ta tag i. Kol och stål var hjärtat i NRWs ekonomi, och ingetdera har någon tysk framtid att tala om, och någon ersättnings industri har man misslyckats med att bygga upp.
En del bedömare menar att SPDs främsta fel är att man inte förmått att prioritera och välja ut ett framtidsprojekt, som är genomförbart. I stället har Hannelore Kraft, varit den samlande landsmodern, som – försöker vara generös och snäll och visa omsorg om allt- vilket- leder till att ingenting får verklig prioritet och tyngd i politiken. Följden är- en arbetslöshet som ligger kvar högre än genomsnittet i Tyskland.
Men det som gör att SPD definitivt förlorar med den regeringskoalition som de har nu, beror på deras partner die Grünen. De verkar få ett halverat stöd, och det är en svaghet som finns i hela Tyskland. Förmodligen är det här, som överallt annars, en generations växling i partiet, där man nu också är ett ännu mer normaliserat parti. Därmed har man tappat allt mer kontakten med de unga, och den proteströrelse som bar fram de gröna på vägen in i Bundestag och i NRW in i regeringskoalitionen.
Så som det ser ut inför kvällen, vore det troliga resultatet av kvällens val, en stor koalition mellan CDU och SPD oavsett vem som vinner. Även om FDP kommer överraska lite med höga siffror är de inte starka nog att bilda en stabil majoritet för en koalition.
Det som finns anledning att vara riktigt observant på är AfD. Här är det Frauke Peters man som är ordförande i partiet i NRW och han står för den milda AfD riktning som blivit nerröstad i Köln på AfDs partidagar, och frågan är om han alls förmått att organisera partiet och mobilisera för den politik varken han eller hans fru tro på. Jag vore inte helt överraskad om de hamnar under 5 procents spärren, även om det just nu inte ser ut så..kanske lite önsketänkande från min sida.
Det finns anledning att se på die LInke också. Kommer de över fem procents spärren, och kanske upp mot sex procent betyder det mycket för deras betydelse i valet i höst. Jag tvivlar, på att de gör det, men skulle de få mer än sex procent är det en sensation.
SÅ, det var mina reflektioner innan klockan 18 i kväll då vi vet mer……