I Tyska postens artikel om schacklandet Tyskland finns två schackproblem. Klarade du dem? Här kommer lösningarna.
Här flyttade Alissa försynt damen ett steg framåt. De6! Dora gav upp direkt. Draget hotar matt genom Dh3. Det går att försvara detta med till exempel Th1 eller Kf1. Men då vinner svart vits dam genom avdragsschacken Sf4+ eller Se3+. Grattis till Johan Marlid som postade det rätta svaret och till er andra som klurade ut det! Alissa Wartenberg från Hamburg som gjorde draget är 12 år, har en ranking på 1562 och är tysk mästarinna i flickklassen för sin åldersgrupp.
Kieseritzkys drag Sa6 i diagramställning var bra tänkt. För annars hade det blivit matt i 2 drag genom Sxg7+ Kd8 Lc7++ Men det spelade draget gav Anderssen chansen att briljera med ett damoffer. Han mattade genom Sxg7+ Dd8 Df6+ (!!). Trixet med detta damoffer är att det tar bort svarts kontroll över den livsviktiga rutan e7. Sxf6 Le7++ följde.
Anderssen har i mattställningen offrat sin dam, sina båda två torn och en löpare men vinner ändå. Partiet är ett typexempel på det som schackhistorikerna kallar den romantiska eran. Detta var en tid när offensivt schack med pjäsoffer hyllades. Det finns ett klassiskt parti där amerikanen Paul Morphy i liknande stil offrade nästan allt material för att sätta matt med bara torn och löpare kvar bland de tunga pjäserna.
Den romantiska spelstilen dog mer eller mindre ut på elitnivå genom Wilhelm Steinitz och Emanuel Lasker som prioriterade försvar framför anfall och visade detta vara mycket effektivt. Dagens elitspelare spelar i deras efterföljd.
Jag har inte lyckats hitta citatet men jag vill minnas att världsmästaren Magnus Carlsen har beskrivit sin spelstil ungefär så här: ”Jag gör ingenting. Jag väntar bara på att min motståndare skall göra ett litet misstag. Då utnyttjar jag min minimala fördel tålmodigt och mordiskt”. När man hör och ser sånt kan man ibland längta efter en Adolf Anderssen.
Det unga tyska schacklöftet Alissa Wartenberg. Vad månde bliva av henne?