Den utländska fotbollsliga som mest intresserar oss svenskar är sedan Tipsextratiden den engelska. Som nummer två kommer nog den italienska, inte minns med tanke på svenskars framgångar där, särskilt just nu den evigt unge Zlatans. Intresset för tysk fotboll kommer en bit efter. Lite synd med tanke på vilken hög klass Bundesliga håller och vilken rolig anfallsglad fotboll som spelas där. Bundesliga har både den högsta genomsnittliga publiksiffran (40.785 åskådare per match) och det högsta målsnittet (3,2 mål per match) bland de stora europeiska ligorna enligt fjolårets statistik.
Vi som saknat fotboll på högsta nivå gläder oss åt att Bundesliga nu – som första större europeiska fotbollsliga – har dragit i gång på nytt efter Coronauppehållet. Dock tills vidare utan publik. Eller ja, nästan i alla fall. Någon har kommit på den fyndiga idén att låta fans posta foton på sig. Av dessa har det gjorts pappfigurer som nu fyller läktarplatserna och ger både publiken och spelarna en viss känsla av närvaro.
I avsaknad av publik på grund av Coronarestriktionerna har lagen i Bundesliga fått spela med pappfigurer av supportrarna som åskådare.
Många, inklusive Tyska postens redaktör, är totalt ointresserade av fotboll. Det får man förstås vara. Samtidigt bör man inte glömma att fotboll, inte minst tysk sådan, är så mycket mer än fotboll. Vilken klubb man håller på speglar ofta samhällsbakgrund och städernas och människornas historia. I de flesta större städer finns rivaliserande klubbar och det är oftast ingen slump vilken du håller på.
Berlin och München
Om du är en jude från London är chansen stor att Tottenham Hotspur är ditt lag. Om du har arbetarklassbakgrund och är från East End så är en kvalificerad gissning att du är en supporter av West Ham. I Malmö är MFF sedan decennier den helt dominerande klubben, men gamla Malmöbor minns rivaliteten mellan Di blåe (MFF), som var arbetarnas lag, och Di gule (IFK Malmö), som var medelklassens. Di gule spelar idag i division 2.
Liknande mönster hittar man i Tyskland. En av de mest uppmärksammade matcherna efter nystarten av årets Bundesliga var mötet mellan Hertha Berlin och Union Berlin. Hertha är västberlinarnas lag, baserat i Charlottenburg, med smeknamnet Die Alte Dame (Den gamla damen), medan Union med smeknamnet Die Eisernen (Järnmännen) var en klubb i det gamla DDR och har fortfarande sin bas i östra Berlin, närmare bestämt i stadsdelen Köpenick.
Inget av lagen tillhör de absoluta topplagen inom tysk fotboll. Detta gör faktiskt Tyskland tämligen unikt inom europeisk klubbfotboll. I nästan varje annan liga har huvudstaden minst ett lag som är med och slåss om ligatiteln.
I Tyskland dominerar Bayern München sedan lång tid. De har blivit tyska mästare de 8 senaste åren och totalt 30 gånger. Hertha har blivit mästare 2 gånger, 1930 och 1931. Union har aldrig varit i närheten. I ett Berlinperspektiv är dock Hertha utan tvekan storebror, vilket visade sig när lagen möttes i höstas och Hertha tog en klar 4-0-seger.
Bayern München har på senare år prenumererat på Bundesligasegern. De har stått som mästare de senaste åtta säsongerna. Totalt har de 30 titlar som tyska mästare. Det är överlägset flest.
Hamburg
Den sociokulturella – och politiska – klubbrivaliteten är ännu tydligare i Hamburg. Där hittar vi lagen Hamburger SV och FC St. Pauli, vars supportrar av allt att döma hatar varandras klubbar ungefär lika mycket som de älskar sina egna. Här är HSV storklubben som fram till 2018 alltid spelat i högsta serien och som vunnit den 6 gånger. Om du frågar en St. Pauli-supporter får du troligen höra att HSV är högerns lag. En HSV-supporter beskriver hellre sitt lag som ”hela Hamburgs lag”.
Det kom som en chock för HSV-supportrarna när klubben i fjol ramlade ur Bundesliga. Den drygt 100-åriga föreningen är den enda som aldrig hade nedflyttats sedan Bundesliga grundades 1963. De har burit en stor stolthet i att klubben är ”Unabsteigbar” (icke nedflyttningsbar), vilket fyndigt nog också är namnet på en bar i Hamburg där supportrarna samlas. UnabsteigBAR.
FC St. Pauli är stadens underdogs. Med namnet och basen från de ruffiga hamnkvarteren Reeperbahn och med begränsade ekonomiska resurser har de haft svårt att försvara en plats i högstaligan. Denna säsong krigar de för att slippa nedflyttning från Zweite Bundesliga (andraligan), där ärkerivalerna HSV är med och slåss för uppflyttning. St. Paulis fans är i regel vänster och inte sällan aktivister inom den tyska alternativrörelsen. På hemmaarenan Millerntor vajar piratflaggan Jolly Roger som supportrarna har gjort till sin.
FC St. Pauli är vänsterns och alternativrörelsens klubb i Hamburg.
Ge tysk fotboll en chans!
I Sverige intresserar vi oss sedan Tipsextratiden på 1970-talet mest för engelsk fotboll. Men varför inte ge den tyska en chans och ta en tur exempelvis till Berlin eller Hamburg och se en match när resandet fungerar igen? Den tyska fotbollen håller högsta europeiska klass och supportrarna är mycket hängivna och färgstarka.