Med bara mindre än en månad kvar till valet till Tysklands förbundsdag den 24 september borde valkampen ha börjat märkas. Men även om utmanaren, socialdemokraten Martin Schulz, angriper den kristdemokratiska kanslern Angela Merkel allt hårdare, ignorerar hon honom till den grad att han knappt nämns i hennes tal.
En av orsakerna till den tama valrörelsen är att huvudmotståndarna, kristdemokratiska CDU och det socialdemokratiska SPD, har regerat tillsammans i åtta år och därför har gemensamt ansvar för de flesta politiska besluten. Ingen kan angripa den andre.
För SPD har denna blocköverskridande regering haft en förödande effekt. Partiet är nere under 25 procent i opinionen och ibland under detta.
En annan orsak till den lama valkampen är den tyska politikens absoluta krav på breda majoritetsregeringar vilket gör att endast ett fåtal regeringsalternativ är troliga. Så även om 46 procent av tyskarna inte vet vad de ska rösta på, anser 47 procent av dem att valet redan är avgjort.
Ett tredje skäl är kansler Angela Merkels personliga popularitet. Många socialdemokrater skulle rösta på henne personligen vid ett direktval. Det är hon som får CDU att ligga överlägset bäst till i opinionen på mellan 38 och 40 procent.
Vad är då Angela Merkels hemlighet? I en intervju för vänstertidningen Taz sa hon nyligen ”Jag tror många kan vara intresserade av en globalisering med ett mänskligt ansikte”. Att vara för en ”kapitalism med ett mänskligt ansikte” har hörts från flera socialdemokrater.
När Merkel betonar den kristligt sociala biten av CDU förstår man också hur nära hon egentligen ser sitt CDU vara till socialdemokraterna SPD. CDU:s inställning, att staten bör kunna vara stark gentemot marknaden och även i fördelning av resurser skiljer partiet från de liberala partierna och gör att det ligger nära socialdemokraterna SPD. Detta är något som liberala skribenter ofta missar.
Tydligast blir det ändå när man ser närmare på Merkel själv. Hon sökte sig först fram genom att gå med i oppositionen mot Tysklands socialistiska enhetsparti (SED) i forna DDR, sedan – ett kort slag innan återföreningen – var hon med i den östtyska versionen av socialdemokraterna och därpå ett tag i motsvarigheten till De Gröna. Men; när alla dessa tvekade inför en snabb återförening av Tyskland, lämnade hon dem bakom sig. Med detta i minne förstår man tydligare hennes förmåga att få förtroende från ett brett politiskt spektrum av väljare.
Genom sin person representerar hon som östtysk kvinna dels integrationen mellan Väst- och Östtyskland men också en förnyelse i CDU som alltför länge varit en rätt konservativ herrklubb. Det har funnits små oppositionsgrupper mot Merkel inom partiet vilka anser hon har fört det för nära mitten och närmat sig socialdemokraterna för mycket. Men de gånger hon har utmanats av det gamla västtyska CDU-etablissemanget har hon klarat det galant.
Sedan Christian Wulff, den starkast profilerade utmanaren och som varit kritisk till Merkels hållning när det gäller Europa och euron, tvingades avgå som president 2012 har Merkel knappast utmanats alls av det gamla CDU-etablissemanget.
Rivaliteten mellan Merkel och Ursula von der Leyen, den tidigare familjeminstern och numera försvarsministern, har också i stort försvunnit.
Det är till och med så att många menar att den odiskutabla ledarroll som Merkel har är en svaghet för CDU, då inga arvtagare är i sikte till hennes position.
Den största anledningen till att det är en så lugn valrörelse är den tyska ekonomin. Den går som tåget, i klass med den svenska. Skatteintäkterna slår rekord och tillväxten har tagit fart.
”Ett land som vi gärna och gott lever i” är CDU.s centrala valslogan med en bild på Angela Merkel. Det har retat upp några som gjort en ”fake affisch” som om det vore en slogan från DDR-tiden, vilket inte är sant, även om den programmatiska innehållslösheten är liknande.
LÄS hela artikeln och kom till länken på Facebook där du kan kommentera den och gilla den här. Vill du ha mer bevakning av Tyskland av mig, – så är varje lite gilla viktigt på Facebook, som ju är den nya värdemätaren på journalistik… så klicka här Länk till FACEBOOK,
Fler artiklar kommer på www.tyska-posten inom kort. Man kan följa mig på Facebook också – men då skriver jag om allt möjligt….