Hoppet att Martin Schulz för de tyska socialdemokraterna SPD skulle kunna bli kansler i höstens val till Bundestag är rimligen ute. Efter det katastrofala valet i största tyska delstaten Nordrein Westfalen( NRW) i söndags, återstår möjligen hoppet om en stor koalition igen under Angela Merkel till hösten
Valets stora förlorare Hannelore Kraft, som varit SPD ministerpresident i NRW de senaste fem åren och regerat med die Grünen de gröna, tog konsekvenserna av det hela och har överraskande avgått som både partiledare i NRW samt lämnat alla sina positioner i SPD. Valets överraskande segrare är Armin Laschet som inte ens det egna partiet trodde särskilt mycket på inför valkampen. Men bakom honom, den största egentliga valsegraren – Angela Merkel, och – de mest besvikna vinnarna är AfD, som snarast ser resultatet som en förlust.
När de över 13 miljoner väljarna i den största tyska delstaten NRW har sagt sitt, brukar det oftast vara den trend som slår igenom i senare val till Bundestag. Det har varit historiskt så, och till stor del beror det förmodligen på att väljarna helt enkelt har samma valförhållande med sig från NRW-valet till valet för Bundestag. Då är det nära en fjärdedel av alla röster, som kan förmodas ha just det förhållande som vi nu såg i NRW. Att säga att det ”bara var ett val i sett förbundsland” som man försöker säga från SPD håll nu, är struntprat och ett försök samla kraft inför valet till förbundsdagen i höst. Det gäller i stället att förstå förlusten och vidden av den, och bemöta den så gott det går, de 132 dagar som är kvar.
Vad berodde då förlusten på i NRW? Hannelore Kraft hade – in i det sista som person större förtroende hos väljarna än Armin Laschet. Ändå en så stor förlust. En del beror på medierna helt klart. I reportage efter reportage, har NRWs stora ekonomiska svårigheter skildrats, bristen på tillväxt och de avsevärda svårigheter man har haft sedan den strukturomvandling som tagit bort de tidigare så viktiga stål och kolindustrierna.
Men skulden kan inte läggas enbart där. Inom SPD har man försökt göra lite här, lite där, tillsammans med sin inte så starka partner de Gröna, och det man gjort har inte varit så populärt. Inte minst har väljarna bestraffat en inte så lyckad skolreform. Det som har fattats enligt kritiker inom SPD har varit en koncentration på ett par verkligen möjliga områden där politiken kunde ha gjort skillnad, i stället har man försökt vara i största allmänhet stödjande och haft en generös inställning till att alla ska med och integreras. Det har inte lyckats och att arbetslösheten är större i NRW än i övriga Tyskland kan vara en av de mest betydelsefulla faktorerna för nederlaget.
Det andra stora misstaget var att hålla fast vid Ralf Jäger inrikesminister i NRW. Han har varit inblandad i flera skandaler under årens lopp, bland annat betalningar till en polis som inte arbetade som polis, men främst anses han vara ansvarig för att Anis Amri slapp ur säkerhetspolisens övervakning och kunde begå attentatet i Berlin på julmarknaden i december förra året. Eftersom Jäger inte avgick har CDU fått en gratis angreppsmöjlighet och det har man verkligen utnyttjat. Wolfgang Bosbach, en av de mest hårdföra CDU-kritikerna av Merkels politik, och en politikerkändis i Tyskland, var outtröttlig i sina brutala anklagelser mot Jäger som han betecknade som en säkerhetsrisk.
Läs hela artikeln här och kommentera gärna på Facebook här eftersom varje gilla och varje kommentar som jag får här visar att texten får genomslag och jag kan få fler uppdrag att skriva mer om Tyskland, även utanför denna blogg…